Δευτέρα, Μαΐου 21, 2007

Κουζινοπαιχνιδισματα(1)

Σαββατο πρωι, μετα απο ενα βραδυ που ηταν φουλ στον κεραυνο και την αστραπη και ξεκιναει με μια μουνταδα να μπαινει απο το παραθυρο τι να κανεις , περα απο το να ασχοληθεις μετα του σπιτιου ...χαχαχαχα...φακιολι στο κεφαλι και πλυσιμο, σκουπισμα, ξεσκονισμα ειναι μια καλη προσπαθεια για να περασει ενα αχαρο πρωϊνο...που δεν ενδυκνυται για ψωνια και βολτες στη φυση , γιατι αλλο ,ρομαντικη βροχουλα και αλλο, ανοιξαν οι ουρανοι και κανουν πολεμο τα συννεφακια......ειδικα οταν εχεις ονειρευτει οοοοοοοολη την προηγουμενη "καυτη" εβδομαδα οτι θα ερθει η ωρα να πας να απλωσεις το κορμακι σου στην παραλια εχοντας προγραμματισει και κανει ολα τα εποχιακα beaute που επιβαλλονται για μια σωστη εναρξη καλοκαιρινης σεζον.........αλλα μειναμε με το beaute στο χερι .......για να μην πω τιποτα χειροτερο..........

Με τη βροχη να πεφτει χωρις σταματημο Μαη μηνα.......και αφου το σπιτικο μιας εργενισσας μπορει να γινει ενα με την καθαριοτητα μετα απο δυο ωριτσες με σκουπες, φαρασια και ξεσκονοπαα ανα χειρας , ε ερχεται και η ωρα της δημιουργιας.........

Ενα απο τα πιο αγαπημενα μου χόμπυ, δεν ξερω αν σας εχω πει αλλα ειναι το μαγειρεμα
Εχω μια απειρως μεγαλη λιστα συνταγων επιλεγμενων απο παντου και εχω και μια διαστροφη σε οτι αφορα το αντικειμενο..........
Να μην αφηνω καμια συνταγη ησυχη!!!
Ολο και κατι θα κανω , θα αλλαξω υλικα, θα προσθεσω κατι , θα αφαιρεσω κατι αλλο, παντως περιεργως οσο και να τους αλλαξω τα φωτα , σπανιως θα πεταξω φαγητο ή γλυκο.Οχι οτι δεν το εχω κανει αλλα σπανιως, με αποτελεσμα να παιρνω θαρρος και ολο να πειραματιζομαι .........

Τα Χριστουγεννα τα περασα στην Κυπρο , φιλοξενουμενη μιας πολυ καλης φιλης και φυσικα εξαιτιας του χομπυ μου, τρελλανα τη μαμακα της , στις ερωτησεις και στο πως φτιαχνεται η ταδε παραδοσιακη συνταγη και τι ειναι αυτο και τι εκεινο. Επιστρεφωντας για ενα μονο λογο θα μπορουσα να εχω υπερβαρο........τις παραδοσιακες κυπριακες λιχουδιες που πηρα μαζι μου..........και το δωρο της κυριας Λενιας (ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για σημερα!!!!! πολλα πολλα φιλια να της στειλω ) ενα βιβλιο συνταγων κυπριακων φαγητων και οχι μονο.....

Εκει λοιπον βρηκα τη συνταγη της Σπανακοπιτας που αποφασισα να υποβαλω στα πειραματα μου και τελικα να την απολαυσω καθημενη στο πεντακαθαρο σπιτακι μου το απογευματακι του Σαββατου(για να μη σας πω για το λαχταριστο κομματι ως κολατσο που εχω μαζι μου σημερα εδω στη δουλεια)
Σας δινω λοιπον τα υλικα και την εκτελεση και κατα καιρους θα σας βαζω και αλλα τετοια κουζινοπαιχνιδισματα μου

Σπανακοπιτα με ανοιγμα φυλλου

Υλικα για τη ζυμη

2,5 ποτηρια αλευρι/1 κρεμαγαλακτος light 200ml/1 αυγο/1,5 ποτηρι βουτυρο


Υλικα για τη γεμιση

4 ποτηρια σπανακι βρασμενο/1 κρεμμυδακι ξερο ψιλλοκομμενο/200γρ τριμμενο χαλουμι/100γρ τριμμενι φετα /100γρ τριμμενο kerygold ή παρμεζανα/αλατι πιπερι

Εκτελεση συνταγης

Ανακατευoυμε στο multimulinette ,εκπληκτικο μικρο ευχρηστο εργαλειο στο ανακατεμα, για να μην βγαζουμε στη φορα το μεγαλο μιξερ, το βουτυρο και την κρεμα γαλακτος και αυτο το ωραιο παχυρευστο μιγμα που θα δημιουργηθει, το ριχνουμε σε μια λεκανη, που το περιμενουν τα 2,5 ποτηρια αλευρι για να ανακατευτουν ολα μαζι. Μεσα ριχνουμε και το αυγουλακι να τους κανει παρεα.

Ολα μαζι τα ανακατευουμε πολυ καλα με τα δυο χερακια μας και καταληγουμε να εχουμε μπροστα μας μια ωραιοτατη αφρατη ζυμη .....Την αφηνουμε λιγο στην ακρη μεχρι να ετοιμασουμε τη γεμιση και θα επανελθουμε.

Τσιγαριζουμε το κρεμμυδακι σε 2/3 του ποτηριου λαδακι μεχρι να ερθει να γινει ροδοκοκκινουλι και ντροπαλουλι τα μαλλα.......εκει θα παρουμε και θα ριξουμε το σπανακι και θα τα ανακατεψουμε μεχρι το σπανακι να παρει μια βραση και να ερθει και να ταιριαξει μια χαρα με το κρεμμυδακι , νομιζω ενα δεκαλεπτο σε χαμηλη φωτια σε τεφαλ τηγανι αρκει.

Αποσυρουμε το τηγανι απο τη φωτια και ριχνουμε στο μιγμα τα τυρια μας, ενα ενα και ανακατευοντας μεχρι να γινουν ενα "παναθηναϊκο" μιγμα αλλο πραγμα....αλατακι πιπερακι οσο θελετε.........μπορειτε να ριξετε και αλλα μυρωδικα κατα το δοκουν αλλα εγω την εκανα οσο πιο απλη γινεται .

Ετοιμη και η γεμιση μας αρα τωρα τι μας μενει ? Η τελευταια πινελια της μαγειρικης , η συνθεση . Χωριζουμε τη ζυμη στα δυο και επειδη ειναι τοσο αφρατη απο τη φυση της και δουλευεται ευκολα και χωρις πλαστη, την ανοιγουμε σε φυλλο οσο ειναι ο πατος του πυρεξ που θα χρησιμοποιησουμε. Εγω την εκανα σε στρογγυλο , αλλα ειναι μια χαρα και για ενα μετριου μεγεθος τετραγωνο η ορθογωνιο. Προσοχη το πυρεξ αλλαδωτο!!!!Τη στρωνουμε ωραια ωραια και ανασηκωνουμε την ακρη περιπου 3 εκατοστα απο τον πατο.

Βαζουμε τη γεμιση , στρωνοντας την ομορφα , ομορφα και μετα κανουμε ενα ωραιο σκεπασμα για την πιττα μας με την υπολοιπη ζυμη...ενωνουμε στα τοιχωματα του πυρεξ το πανω με το κατω μερος και κανουμε μια φωλια οπου μεσα κρυβεται η γεμιση μας ....

Μετα και τελειωνοντας, παιρνουμε ενα αυγο χωριζουμε το ασπραδι απο τον κροκο, ριχνουμε στο ασπραδι ενα κουταλακι νερο ,το ανακατεουμε και με ενα πινελακι αλειφουμε την επιφανεια της πιττας

Ψηνουμε σε προθερμασμενο μετριο φουρνο 170-180 βαθμους για περιπου 50 λεπτα μεχρι να ροδισει........

Απλη και νοστιμοτατη !!!Θα την λατρεψουν τα παιδια αλλα θα την ευχαριστηθειτε και εσεις αν ειστε φαν των πιτων !

2 σχόλια:

done for είπε...

Μέχρι εδώ μύρισε. Να βρεις τρόπο να ποστάρεις τρισδιάστατα δείγματα για να μη μας ανοίγεις την όρεξη άδικά!

(Ψιτ, η σπανακόπιττα γράφεται με τουλάχιστο 2 τ και προφέρεται με τουλάχιστο 5.)

Only santi είπε...

Να κατσικωθεις να τη φτιαξεις ευκολη ειναι ;)
Στο βιβλιο των συνταγων της μαμας Λενιας η σπανακοπιτα γραφεται με ενα τ.